2015. február 19., csütörtök

Hogyan készül? 2. rész - színkeverés és az alap felhelyezése a pipacsos szettnél

Már láthattátok milyen eszközökre, alapanyagokra van szükség a gyurmaékszereim készítésekor. Emlékeztető ITT.
Most megmutatom a következő fázist. A valódi munka első részét.

Ha kiválasztottam a megfelelő ékszeralapot/alapokat, a színkeverés jön. Sosem dolgozom ugyanis az alapszínekkel. Ha így tennék a végeredmény nagyon rikító lenne. Bár a gyurmáim kb 30 színárnyalata közül választhatok én mégis szeretem azt a pici finomságot hozzáadni amitől egyedi lesz. Színkeverés nélkül pedig (szerintem) ez nem sikerülne.
Na és persze ez a kulcsa annak is, hogy sosem készül két teljesen egyforma ékszer, hiszen lehetetlen kétszer ugyanazt az árnyalatot kikeverni.

Színtan
A feketén és a fehéren kívül (amelyeket a színtan egyébként nem tekint színnek, hanem semlegesnek tartja) a 3 alapszín a vörös, a kék és a sárga. Ezek az elsődleges színek. Más színek keverésével nem állíthatók elő, ugyanakkor elvben minden szín előállítható belőlük.
A másodlagos színek két elsődlegesből jönnek létre: pl kék + vörös = lila Vörös + sárga = narancs Kék + sárga = zöld A másodlagosok az alapszínek kiegészítői.
A harmadlagos színek egy elsődleges és egy másodlagos színből állíthatók elő. Fontos alapfogalom a komplementer (kiegészítő) színek, amelyek a színkörben egymással szemben helyezkednek el. Összekeverve kioltják egymást, semleges szürkét adnak.

Őszinte leszek. Ritkán veszek elő keverési táblázatot. Gyerekkorom óta rajzolok, festek, így már zsigerből jön, hogy mit mivel kell keverjek a kívánt szín eléréséhez.

Néhány tipp kezdőknek:
- teszteld kicsiben: mindig csak kis mennyiségeket keverj, így ha elrontod akkor sem pazaroltál sokat.
- finom árnyalatok: a pasztelesebb árnyalatokhoz használj fehéret, szürkét - szépen tompítja a színeket, nem lesz harsogó a végeredmény. A természetes föld színeket kevés barna hozzákeverésével érheted el.
- komplementerek az összhatáshoz: egymással jól harmonizálnak a komplementer színek pl zöld-vörös. Vedd a színpalettát segítségül!
- ihlet kéne? Használd EZT a szuper oldalt és garantáltan megjön a kedved a színekhez!

+1: FIMO-t használóknak, íme a márka saját színkeverési táblázata: klikk ide

Pipacsos szett elkészítése - az alap

Nos ennyit a színekről. Most már tényleg mutatom mi született nálam a műhelyben.
A visszajelzések alapján a legnagyobb kedvenc a pipacsos szett, ezért ennek az elkészítését fogom nektek megmutatni, lépésről lépésre.

A gyurmákat színrekeverem, majd kiporciózom. Hű segítőtársam továbbra is csak a gombostű :)
Az alapul szolgáló zöld gyurmát golyóvá formázom és egy kisebb és egy nagyobb gömböcre osztom. Előbbi a fülik, utóbbi a medál alapja lesz. Az ujjammal kissé lenyomom a gyurmát a medál közepén.

Belülről kifelé haladva simító mozdulatokkal ellapogatom. Különösen figyelek a szélekre, hogy ott is szépen felfeküdjön. Ez azért is fontos, mert sülés közben elválhat, ha a szélek nincsenek kellően eldolgozva. És a trükk amitől nem lesz ujjlenyomatos ebben a simításban rejlik. Persze van más megoldás is a sima felület eléréséhez. Néhány ötlet még: gumikesztyű; kevés alkoholba mártott ecset (csak óvatosan, ellágyíthatja a gyurmát) és égetés után is lehet simára csiszolni. Kinek mi válik be. 

A fülbevalók következnek. A szisztéma itt is hasonló. A szebb forma érdekében szeretem kicsit csepp alakúra formázni, tehát a füli alján a gyurma kicsit "hasasabb".
Egy kis nyomkodás, lapogatás, simítás és jöhet a díszítés!
De majd csak a következő részben ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése